lotus3

lotus2

lotus1

ANDERS OMGAAN MET WERKDRUK in het onderwijs

Heb je het gevoel dat je werk een te grote belasting is? Is de balans tussen wat je moet doen en wat je aankunt verstoord? Ben je bang dat je op weg bent naar een burn-out? Dan is het nu tijd om in actie te komen en te leren anders om te gaan met werkdruk.

De ene leerkracht heeft meer last van werkdruk dan de andere. Hoe je de werkdruk ervaart heeft namelijk niet alleen te maken met de hoeveelheid werk die je moet doen. Ook je persoonlijkheid en je persoonlijke omstandigheden spelen een rol. Ben je bijvoorbeeld perfectionistisch of heb je moeite met 'nee' zeggen, dan heeft dat invloed op de hoeveelheid werkdruk die jij voelt.

Oorzaken van hoge werkdruk

Er zijn aardig wat oorzaken voor hoge werkdruk in het onderwijs aan te wijzen. De grote verschillen tussen leerlingen, die allemaal hun eigen aanpak nodig hebben, de grootte van de groepen en de hoeveelheid administratie zijn daar enkele van. Dit zijn zaken die jij niet of nauwelijks kunt beïnvloeden.

Als je moeite hebt om de mentale spanning die door de hoge werkdruk ontstaat te reguleren, dan kan dat klachten tot gevolg hebben die ook na werktijd merkbaar zijn, zoals: slaapproblemen, rug en/of nekpijn, moeite met ontspannen, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid en piekeren over het werk.

Anders omgaan met werkdruk

In een aantal sessies 'Anders omgaan met werkdruk' word je je meer bewust van jouw beleving van werkdruk en leer je wat je kunt doen als je er last van hebt. Samen kijken we naar:

* Wat is het precies waar je last van hebt als je werkdruk ervaart?

* Hoe ben je er tot nu toe mee omgegaan?

* Kun je een patroon ontdekken in de manier waarop je met werkdruk omgaat?

* Als dat zo is: waarom en wanneer heb je jezelf dit aangeleerd?

* Heb je dit patroon vandaag de dag nog nodig of mag je er iets aan veranderen van jezelf?

Vervolgens gaan we aan de slag met veranderingen die zorgen voor een andere beleving van je werkdruk, zodat ontspanning en plezier in je werk weer toenemen. Een goede balans tussen werk en privé kan bijvoorbeeld lichamelijke en psychische klachten voorkomen en ervoor zorgen dat je weer met voldoende energie kan werken en leven.

Iets voor jou?

Wil je weten of 'Anders omgaan met werkdruk' dé manier voor jou is om je beleving van werkdruk te veranderen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dat kan via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een telefoontje naar 06-21303311.

 

 


© JeBewustZijn 2020 | Template designed by OHSN